Mária kert

A Bodai kert koncepciója Jézus születésének hírüladásának legendájára, az 1. titokra épül:
A legenda szerint Gábor arkangyal egy liliomot tartott a kezében, mikor megjelent Máriánál, hogy elmondja neki ő lesz a Megváltó édesanyja. Miután Mária megérintette a virágot, aminek azelőtt nem volt illata, egy rendkívüli illat lengte azt körül. A liliomot gyakran ábrázolják Máriával, mint a tisztaság és kegyesség jelképét.
A kertben található főnövény a Madonna liliom (Lilium candidum). Ez az évelő a műalkotás előtti évelőágyásban jelenik meg, egyéb díszfajok és rózsák társaságában, melyek tavasztól-őszig változatos virágdíszt adnak. A fűszer-és gyógynövény ágyásban a levendula dominál.

Kialakítás:

A kert kialakítása során kapcsolódik a már meglévő, a Virágszobor Park részét képező burkolatokhoz. A Mária kertet zúzott kő burkolatú sétányon északról és keletről közelíthetjük meg. Ezen a szakaszon található a Mária kapu és a kert koncepcióját-legendáját bemutató információs tábla.
A sétány szegélye betonacél karók segítségével rögzített corten acéllemez szegély. A Máriát ábrázoló műalkotás központi területen található a kertben, ugyanakkor a kijelölt úton haladva csak bizonyos pontokból (fókuszpontokból) láthatjuk, a takaró cserjefoltoknak, fáknak köszönhetően, így a legenda sejtelmességét hangsúlyozzuk. A műalkotás körül és előtt évelőágy és gyógynövényes kert található.
A kert e részének fontos eleme még a két oldalon található pergola, melynek feladata a kert déli oldalról történő lezárása, bizonyos fokú intimitás biztosítása. Ezt fokozza a műalkotás és a pergolák mögött elhelyezett cserjekiültetés is.
A gyógynövényes kert előtt található padokat tipegősoron keresztül közelíthetik meg a látogatók. A pihenést és elmélkedést szolgálják. A közösségi tér és játszótér a terület középvonalában került elhelyezésre, szalonnasütővel, asztalokkal, padokkal, fa játékokkal. A területen egy fedett kerti építmény - zarándokpihenő is helyet kapott, ennek elsődleges funkciója az eső elleni védelem, burkolata fűrészelt kőburkolat. A telepített fák és cserjék ligetes-laza elrendezésben helyezkednek el a területen. Az ivókút használatával a látogatók friss ivóvizet tudnak vételezni.
Mária kert része az európai Mariazell - Csíksomlyó zarándokútnak. A településen falusi vendégszálláshely, falusi vendégasztal várja a zarándokokat, turistákat, pihenni vágyókat. A kegyhely vár minden zarándoklót!