Testvértelepülések


A községnek települési partnerkapcsolata van Erdélyben, Ausztriában és Finnországban. Az Ausztriai Ottnang településsel Boda 1996- ban kötött szerződést. A romániai Csíkrákossal szintén ebben az évben, a Finn Kaangan településsel 2004.- ben kötődött a partner kapcsolat és ekkor volt a szerződés aláírása is. A települések lélekszáma hasonló, mint Bodáé, kivéve Ottnangot, melynek lélekszáma több mint 1200 fő és székhely község.

A kapcsolatok többnyire a kultúra, a sport, egészségügy, környezetvédelem, egymás lakosainak megismerésére, barátságok kialakítása körül forgott. 2004. ben azonban megváltozott a helyzet. Az EU. Csatlakozás elősegítése érdekében, a Finnek és az Osztrákok sok előadást, helyszíni látogatást szerveztek Boda részére. A látogatásokhoz EU. –ós pályázatok írásában közreműködtek, melynek segítségével kiutazhattunk a helyszínekre.
A Finnek, fiataljaik részére utazást szerveztek Bodára, ahol egy hetet töltöttek a helyi fiatalok társaságában. A látogatásuk ideje alatt megnéztek mezőgazdasági magán vállalkozást, biotermelő üzemet, Finn gasztronómiai napot tartottak, megismerkedtek a hátrányos helyzetű helyi fiatalokkal. A Bodaiak meghívás alapján, 2005 nyarán hasonló programot csináltak végig Kaanganban.
Sőt, a Finn vezetők zártkerti ingatlanokat is vásároltak Bodán. A Finn település vezetői 2004 óta többször jártak Bodán vendégségben, szinte már haza jönnek.
A Finn, Ír, és Magyar Építészeti Egyetemek, pályázat útján elkészítették a település építészeti örökségvédelmi tervét.
Auszriában, a bodai néptáncegyüttes, futballcsapat,a falu lakói, valamint a falu vezetése többször- rendszeresen járt. Ugyanígy Bodán az Osztrákok. Volt olyan év, amikor az egész fúvószenekaruk koncertezett Bodán. Támogatják az óvodánkat, ruhákkal, játékokkal, eszközökkel. A település vezetők kapcsolata személyesen baráti és kiváló. 2003-ban a bodai 10-12 éves gyermekek egy hetet tölthettek Ausztriában családoknál. Az Osztrák gyerekek 2005-ben Bodán ugyanígy eltöltöttek egy hetet.

A Romániai (Erdélyi) kapcsolat mind emberbarátilag, mind önkormányzatilag gyümölcsöző. 1996-ban kötődött a partnertelepülési együttműködés, azóta mi Bodaiak többször jártunk Rákoson, tánccsoportunk táncolt a híres Csíksomlyói hegyen, a Búcsún, valamint az ezerszáz székelylány találkozón. A Bodai gyermekek részt vettek a Romániai „Csipike” gyermek világtalálkozón. A Vezetők kapcsolata kiváló, a két faluban élő emberek között igazi barátság szövődött. A települések vezetői, és lakói többször találkoztak a két település ünnepein, bemutatva kultúrájukat, megerősítve együttműködési készségüket.